Doorgaan naar content
Saamredzaam

Samen redden we het

Nieuwe, gemeen-schappelijke aanpak

Inwoners, professionals, zorgverzekeraars en gemeenten zijn allemaal verantwoordelijk voor een nieuwe, gemeenschappelijke aanpak, met als doel: erkenning, acceptatie en inclusie van psychische diversiteit. 

Empathisch en deskundig

De praktijk en theorie staan in de GGZ te ver van elkaar af. De nieuwe aanpak geeft ervarings-kennis daarom ook een belangrijke plek in het herstelproces van inwoners.

We ontwikkelen samen een nieuw handelings-perspectief: minder bureaucratie, meer preventie en doen wat werkt, vanuit een empathische houding en de gedeelde ambitie om mentale weerbaarheid voor iedereen mogelijk te maken. Saamredzaam brengt de dialoog op gang tussen alle betrokken partijen, om per partij te bepalen welke rol zij in het proces spelen.

Inwoners

Zelf de regie houden

Inwoners houden regie over en inzicht in hun eigen herstelproces, zodat zorg op een veilige en menselijke manier op het juiste moment en de juiste plek aangeboden kan worden. Alle hulp is gericht op wat de inwoner nodig heeft in diens leven en op diens eigen ontwikkeling op het gebied van omgaan met psychisch lijden. Inwoners werken op een gelijkwaardige en respectvolle manier samen met anderen aan hun herstel.

Professionals

Ruimte voor experiment

Professionals in de zorg kunnen hun rol effectiever uitvoeren vanuit hun expertise, omdat we prioritering van zorg stimuleren en aangepaste zorgroutes faciliteren. Professionals krijgen ruimte zelf ook te experimenteren en effectievere manieren van zorg te verkennen.

Zorg verzekeraars

De juiste zorg op de juiste plek

Zorgverzekeraars kunnen mentale gezondheid en mensen die psychisch lijden effectiever ondersteunen, doordat ze geld anders durven in te zetten, werken aan positieve gezondheid stimuleren, bereid zijn anders te kijken naar psychisch lijden en erkenning dat enkel behandeling niet voldoende is. Ze focussen op preventie en stappen af van het medisch model en het schadelastprincipe. Ze werken mee aan effectievere ondersteuning, zodat zorg op het juiste moment en op de juiste plek wordt aangeboden.

Gemeenten

Werken aan positieve gezondheid

Gemeenten worden een veilige, gezonde omgeving waarin iedere inwoner mee kan doen en waar psychische diversiteit erkend, geaccepteerd en omarmd wordt. Gemeenten werken hierin samen buiten de grenzen van hun organisatie en spelen een belangrijke rol in het beschikbaar maken van middelen en ruimte om geld anders in te zetten. Ze erkennen het belang van vroegtijdige signalering en ondersteuning van inwoners en stimuleren het werken aan positieve gezondheid.

Sluit je aan

Samen redden we het

We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen en nodigen je uit om mee te denken en te doen.